Návod

01.09.2011 21:02

Album na Kostíky
Pro ty z vás, kteří by si chtěli udělat hezké album pro magnetky, samolepky, tetování atd. jsem napsal návod jak na to.Není to nic těžkého a zvládne to každý :
pomůcky : pravítko, nůžky,dřevěná lišta, něco na rýhování nebo značení (obr.1)
                euro folie, desky, barevné papíry (obr. 2, 3 a 4)
                pájecí pero (15W) nebo obyčejná pájka s drátem do špičky (obr.5) :


Postup (rozměry platí pro magnetky, pro ostatní věci jako jsou samolepky nebo tetování je potřeba si rozpočítat folii jinak) :
1)  Podle obr. 6 si dejte na stůl jednu folii a nahoře si od levého okraje udělejte malým rýsovadlem (šroubováčkem nebo i smazatelným fixem) čtyři malé značky (červené čárky).Měří se od originálně svařené spodní strany folie (červená šipka).To samé naměříte dole :

2)  Zahřátým pájecím perem (stačí úplně 15 Wattové, silnější už hodně propaluje folii) si spojíte přední stranu folie k zadní (zelené tečky).Tečkuju to asi po 3 až 4 milimetrech od sebe).Je dobré si spojit značky dřevěnou lištou a podél ní tečkovat (nepoužívejte k tomu plastové pravítko a pod folii si dejte staré noviny ať si nepopálíte stůl ) - obr.7 :


3) Nalevo od každé vytečkované zelené čáry si na přední folii narýsujte souběžně 4 čáry (modrá čára).asi tak 3-4 mm od vytečkované zelené čáry.Modrou čárou pak přestřihněte JEN PŘEDNÍ stranu folie od okraje k okraji (obr.8).Jde to trošku lépe když si pár milimetrů od okraje nastřihnete obě částí folie, zajedete pak mezi ně špičkou nůžek a střiháte už jen přední stranu folie :

4)  Folii si pootočíme a vyznačíme si nahoře žluté čárky podle obr. 9.Zase začínáme měřit od originálně svařené levé strany (žlutá šipka).To samé naměříme i dole :

5)  Opět si nahřejeme pájecí pero, čárky spojíme dřevěnou lištou a tečkujeme přední stranu folie k zadní (obr.10) :


Hotovo ! - stačí jen vložit magnetky do jednotlivých chlívečků.Kdo chce si může každý chlíveček ještě nad magnetkou spojit jednou tečkou pomocí pájecího pera a magnetky nebudou vyjíždět ven.
Dodržujte postup – kdo by začal tečkovat prvně svislou čarou (žluté tečky), měl by pak zbytečnou práci s prostřiháváním přední strany po jednotlivých sloupcích (obr.11).

Na obrázku 12 je jedna hotová folie, na obrázku 13 je ukázka jak vypadají třeba samolepky založené v plastových deskách.V deskách mám vždy střídavě vloženou folii s Kostíkama s folií která má v sobě list barevného papíru – je to ve sbírce mnohem hezčí :